Mark Zuckerberg bryder tabu om ufrivillige gentagne aborter

Ufrivillige gentagne aborter får kun sjældent medieomtale, men det lavede Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, om på for nylig, da han i et opslag på det sociale medie fortalte om sin kamp for at stifte familie.

Af Rikke Wettendorff

Da Mark Zuckerberg 31. juli 2015 annoncerede, at han og hans kæreste, Priscilla Chan, venter en datter, var det ikke kun en historie om babylykke og lyserøde børneværelser i millionærvillaen i Californien. Det var også historien om en rejse gennem ensomhed, tvivl og svindende håb. Forud for denne graviditet havde Mark Zuckerberg og Priscilla Chan nemlig oplevet tre ufrivillige aborter.

Man føler sig så fuld af håb, når man finder ud af at man venter et barn” fortæller Mark Zuckerberg i opslaget. ”Man begynder at forestille sig hvordan barnet vil vokse op og drømmer om dets fremtid. Man begynder at lægge planer, og så er det pludselig væk. Det er en ensom oplevelse” siger han.


Lider i stilhed
Den oplevelse kan Maibrit Baagøe Schmidt nikke genkendende til. Hun er formand for patientforeningen ’FUGA – Foreningen Ufrivillige Gentagne Aborter i Danmark’, som arbejder for at udbrede kendskabet til ufrivillige gentagne aborter og yde støtte til de kvinder og par, som oplever at abortere igen og igen.

Det er tabubelagt at abortere flere gange. Første gang tænker man, at det måske er naturens måde at sortere noget dårligt fra og finder lidt trøst i det. Man tror stadig på, at det vil lykkes næste gang”, siger hun. Men når det så sker igen og igen, er det Maibrit Baagøe Schmidts oplevelse, at det bliver sværere at tale om. ”Det vi ofte hører, er at kvinderne begynder at tænke, at det på en eller anden måde er deres egen skyld. Og så lider de i stilhed” fortæller hun.

Flere end man tror
Da Mark Zuckerberg og hans kæreste brød tabuet og begyndte at tale med deres venner om de gentagne aborter, gik det op for dem, at mange i deres omgangskreds havde haft problemet inde på livet. Det gav parret håb at opdage, at andre havde været igennem det samme og alligevel var endt med at få sunde og raske børn. Derfor var det vigtigt for dem at stå frem med deres oplevelse for på den måde at skabe forståelse og give håb til dem, der er berørt af problemstillingen.

Det kan behandles
Samme mission har ’FUGA – Foreningen Ufrivillige Gentagne Aborter i Danmark’. Her oplever man også den manglende viden som en stor udfordring. ”Vi oplever kvinder, der henvender sig til os efter otte aborter i træk og stadig ikke har fået et tilbud om udredning” fortæller Maibrit Baagøe Schmidt.

Det er en stor belastning for de kvinder og par, der oplever gentagne aborter, men også for samfundet i form af hospitalsindlæggelser og sygedage i forbindelse med aborterne. Men det behøver ikke være sådan. Faktisk kan de fleste årsager til ufrivillige gentagne aborter behandles. ”Danmark er ret langt fremme internationalt på det her område og Rigshospitalet har faktisk en ekspertenhed, der kun beskæftiger sig med ufrivillige gentagne aborter”, siger Maibrit Baagøe Schmidt. Det er der bare ikke ret mange, der ved. ”Det er derfor, det så vigtigt at få sat fokus på ufrivillige gentagne aborter, så de kvinder, der aborterer igen og igen, kan få den rette hjælp”, slutter hun.

Fakta om Ufrivillige Gentagne Aborter
Ufrivillige gentagne aborter kaldes også Abortus Habitualis og defineres som tre ufrivillige graviditetstab i træk før 14. graviditetsuge eller to eller flere graviditetstab efter 14. graviditetsuge. Det anslås, at 1 % af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes af ufrivillige gentagne aborter. Ved ufrivillige gentagne aborter kan man blive henvist til udredning hos Abortus Habitualis-enheden på Rigshospitalet af sin praktiserende læge, sin gynækolog eller sit lokale hospital.

Læs Mark Zuckerbergs opslag på Facebook her https://www.facebook.com/zuck?fref=ts
Læs om FUGAs arbejde her på www.fuga.dk eller på facebook https://www.facebook.com/fuga.dk
Læs om Abortus Habitualis klinikken på Rigshospitalet og dens arbejde her: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/fertilitetsklinikken/afsnit-og-enheder/abortus-habitualis-enheden/Sider/default.aspx

 

Udgivet i Generelt